Tallinnresan den 29:e november - 2:a december

 

 

 

 

 

Aktiva Seniorers Operaresa till Tallin

Vi var ett 15-tal Aktiva från Stockholm som bordade färjan först till Helsingfors för en kort sightseeing, sedan till Tallin för både sightseeing och en fantastisk opera. Guiseppe Verdis La Traviata sjungen på italienska med både estnisk och engelsk översättning i en traditionell mycket vacker kostymuppsättning. Kostym och dekor uppskattades av många men det var sången och musiken som imponerade mest. Absolut världsklass av de tre solisterna Elena Brazhnyk, Igor Morozov och Jassi Zahharov tillsammans med Estlands Operakör och Operaorkester. Imponerande.

Avresedagen hann vi titta på julmarknad i Tallins gamla stadsdel. Vi imponeras av det estniska kosthantverket där (all kinesisk och annan krimskrams förbjuden). Några försedde sig med stickade mössor (det ska vara små pärlor eller stenar på toppluvan i år!) Restaurang Gamle Hanse bjöd på medeltida ”hansepeng” (för den fick du en snaps) Restaurangen rekommenderade sin berömda svampsoppa, som vi avnjöt i miljö liknande Albert Pictors kyrkomålningar. Jadå både himmel och den lede var med.

Det berömda konstmuséet KUMU hade sitt berömda ”huvud Galleri” stängt pga vattenskada men en liten glimt fick vi från en övre våning och resten av både rysk och estnisk konst fick vi se..

Stort tack till Resegruppen och Birgit som anordnat detta trevliga evenemang.

 

Trevlig guide höll god stämning trots snö och regn

 

Glada Aktiva vid Sibeliusmonumentet i Helsingfors 

 

Tillsammans med ”medlemmar” från Rahvusooper Estonia

 

  Operasångarna tackar för publikens ovationer

 

Tallins julmarknad

 

 

På hemresan med M/S Victoria efter en god trerätters middag fanns mycket att diskutera bland nöjda Aktiva!