2019-10-30 Syditalien 17-26 oktober 2019

Syditalien
På vår  10 dagars resa landade vi i Bari där bussen väntade och vi åkte till Martina Franca, en liten medeltida stad där vi guidades runt och fick prova utsökt lokal ekologisk olivtillverkning och även se hur olivolja gjordes på medeltiden. Nästa dag gjorde vi utflykt till  Matera som är kulturhuvudstad i Europa 2019 och finns upptagen på UNESCO´s världsarvslista. Otrolig kulturhistoria från 400-600-talet f.Kr. med många gamla målningar (fresker) och numer även lyxhotell inne i grottorna.
På Italiens stövelklack gjorde vi utflykt upp i bergen till Altemonte där en restaurang serverade bara lokala specialiteter, otroligt många rätter och gudomligt gott lokalt vin. Efteråt fick vi möjlighet att handla med oss av de goda specialiteterna. Färden gick vidare utmed med ”sulan” på stöveln och en bedårande färd utmed medelhavskusten till ”tån”. Det var den enda långa bussfärden och vi anlände till den Tyrenska kusten och städerna Pizzo och Tropea där guidning där kulturhistoria och den kulinariska maten var en upplevelse. Vår sista anhalt vad i Ricardi, en kustresort med pooler och havsbad. Varje dag blev det en aktiviteter med ”doft” och farmeceutiska växter, kalabresisk matlagning, medeltida sång o dans samt sol och bad. En underbar vecka för 9 Aktiva Seniorer som sent ska glömmas.

Små gulliga Trollihus i Apulien

Matera på UNESCO´s världsarvslista

Guidade turer med Medelhavets kultur och historia

Fantastisk lunch med lokala specialiteter i Altemonte

Kuststaden Pizzo

Turkosblått Medelhav vid Tropea

Kalabresisk matlagning med brödbak, pastatillverkning och ricottaost tillverkning

En drink före middagen sitter bra

Text/bild Aime Must