2019-06-02 Ulriksdals Slott 2 juni 2019

Slottet från mitten av 1600-talet uppfördes för Jakob De la Gardie. Arkitekt och byggmästare var bl.a. Jacob Kristler. Slottet fick därmed namnet Jakobsdal men Karl XI lät döpa om det till Ulriksdal efter sonen Ulrik. Flera regenter har satt sin prägel på slottet. Vi, drygt 20 aktiva fick en trevlig och intressant visning av de bevarade rummen som återställts till ursprunglig möblering och med konst av bl.a. Karl XV.  Slottet är idag ett statligt byggnadsminne och disponeras av kungahuset. Flera byggnader bl.a. Slottsteater Confidencen, Slottskapellet, Wärdshuset, Orangeriemuseet och den fantastiska handelsträdgården finns att besöka eller varför inte som vi avsluta en solig dag på Ulriksdals slottscafé kanske med en traditionell apelsinjuice!

Aktiva vid Ulriksdals Slott.

Stora Salongen, vardagsrummet som Carl Malmsten iordningsställde till kronprins Gustav VI Adolf 1923 med möbler som bröllopsgåva från 8000 Stockholmare.

Konstsamlingen.

Köket.

Det manliga rummet.

Några av oss blev ”sugna”

på ett glas juice!


Text/bild Margret Själander